Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

Ιερες δολοπλοκιες φερνει στην επιφανεια το ευαγγελιο του Ιουδα.

Το 31σέλιδο ντοκουμέντο, γραμμένο στην κοπτική γλώσσα, ανακαλύφθηκε στην Aίγυπτο στη δεκαετία του ’70 και ακολούθως αποθηκεύτηκε σε ένα ξενοδοχείο της Γενεύης. Επί 2.000 χρόνια, ο χριστιανισμός σκιαγραφεί τον Ιούδα ως τον φιλοχρήματο Απόστολο, ο οποίος πρόδωσε τον δάσκαλό του με ένα φιλί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψη και σταύρωσή Του. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Ιούδας έλαβε τριάντα αργύρια για να προδώσει τον Χριστό, αλλά πέθανε αμέσως μετά.Ωστόσο, το Ευαγγέλιό του τον παρουσιάζει με θετικό τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τον τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού και αποδίδοντας την προδοσία στην υλοποίηση μιας θεϊκής αποστολής, ώστε να πραγματοποιηθεί η Σταύρωση. Κοπτολόγοι έχουν χαρακτηρίσει το Ευαγγέλιο «πολύτιμο», με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί πως μνεία του Ευαγγελίου είχε κάνει ο Ειρηναίος στο έργο του το (180 μ.Χ.), ο οποίος ανέφερε ότι «η αίρεση των Καϊνιτών πίστευε ακράδαντα ότι ο Ιούδας είχε ενημερωθεί και είχε κατανοήσει την αλήθεια, όσο κανείς άλλος.Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στη φύση του γνωστικισμού, τον οποίον πολέμησαν οι ''πατέρες'' και στοχαστές της χριστιανικής Εκκλησίας. Το ευαγγέλιο του Ιούδα μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει πρώιμους προβληματισμούς για τα κίνητρα που οδήγησαν τον Ιούδα στην προδοσία του Κυρίου του. Τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης τηρούν μια ανεξήγητη σιωπή γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
Αν και τοποθετείται σ’ ένα γνωστικό πλαίσιο που απηχεί τις αντιλήψεις του 2ου αι, ο ισχυρισμός ότι ο Ιούδας ενήργησε κατ’ εντολή του Ιησού αποτελεί ένα ενδιαφέρον ζήτημα προς διερεύνηση. Μήπως αυτό το κείμενο του 2ου αι. ανακλά μια πρώιμη παράδοση, κατά την οποία οι ενέργειες του Ιούδα ήταν σύμφωνες με τις εντολές του Ιησού; Αρχικά, η θεωρία αυτή μπορεί να ακούγεται εξεζητημένη, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το ευαγγέλιο του Ιούδα ενδέχεται να διασώζει την πιο παλιά εκδοχή για τους λόγους που οδήγησαν τον Ιούδα στην πράξη αυτή.

Η εκπληκτική ανακάλυψη του ευαγγελίου του Ιούδα –μαζί με το ευαγγέλιο του Θωμά, το ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής και τα πολλά άλλα ευαγγέλια που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αφού έμειναν κρυμμένα για σχεδόν 2.000 χρόνια θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χριστιανισμό.Να ειστε σιγουροι γι αυτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου