Κυριακή, 19 Απριλίου 2009

Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.

Το σπήλαιο Πετραλώνων αποτελεί ένα μνημείο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν θα ήταν υπερβολή να το συγκρίνουμε με τον Παρθενώνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ κατοικούσαν έλλογα ανθρώπινα όντα πριν 700.000 χρόνια! Στο σπήλαιο αποκαλύφθηκε ολόκληρη βιομηχανία παλαιολιθικών εργαλείων που υπερβαίνει τα 1000 αντικείμενα. Tο σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 σε μια προσπάθεια ανεύρεσης νερού. Η εξερεύνηση του σπηλαίου από μια ομάδα κατοίκων του παρακείμενου χωριού, έφερε στο φως ένα ανθρώπινο κρανίο. Πού να φαντάζονταν αυτοί οι πρώτοι εξερευνητές ότι κρατούσαν στα χέρια τους κάτι τόσο αρχαίο και τόσο σημαντικό για όλη την αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους... Πριν από σαράντα χρόνια, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1960, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης έφερε στο φως το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου καθώς περιδιάβαινε το σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Το αινιγματικό αυτό ανθρώπινο κρανίο,καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό, εξετάστηκε αρχικά από δύο Γερμανούς ανθρωπολόγους, καθώς εκείνη την εποχή δεν δραστηριοποιούνταν στο χώρο ειδικοί Έλληνες επιστήμονες.Οι καθηγητές Μπρέιτινγκερ και Σίκενμπεργκ χρονολόγησαν το κρανίο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι μόλις 70 χιλιάδων χρόνων. Ωστόσο, η χρονολόγηση των Γερμανών αποδείχθηκε τελικά λανθασμένη, λόγω των ελλιπών στοιχείων που διέθεταν.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....
Οι έρευνες, που διενεργήθηκαν από το 1965 και μετά, του καθηγητή κ. Άρη Πουλιανού, μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της UNESCO έδειξαν ότι τα πολλαπλά γεωλογικά στρώματα στο σπήλαιο όπου βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου υποδεικνύουν την πραγματική του ηλικία, που ανάγεται στα 700 χιλιάδες χρόνια πριν, ενώ το σχήμα της οδοντοστοιχίας του, η κατασκευή του ινιακού οστού και η τέλεια ορθογναθία του τον αναδεικνύουν σ’ έναν αδιαμφισβήτητα Ευρωπαίο πρόγονο.Τα υλικά που χρονολογήθηκαν με τη συμβολή της πυρηνικής φυσικής ήταν οστά, άργιλος, σταλαγμίτες και στάχτες. Οι ανακαλύψεις, οι μετρήσεις και τα συμπεράσματα του Έλληνα καθηγητή ανέτρεψαν τη θεωρία που ήθελε τον άνθρωπο να πραγματοποιεί την έξοδό του από την Αφρική μόλις πριν από 300 με 200 χιλιάδες χρόνια. Αντίθετα, θεμελίωσαν την άποψη ότι οι πρώτοι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου εμφανίστηκαν στη Χαλκιδική πριν 700.000 χρονια.Κατά τον δρ. Νίκο Πουλιανό, οι Αρχάνθρωποι που έζησαν στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής πριν από 700 χιλιάδες χρόνια είχαν μόλις αρχίσει να χρησιμοποιούν το λόγο ως μέσο επικοινωνίας - ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον Ηomo sapiens από τους προγόνους του. Οι Αρχάνθρωποι των Πετραλώνων, ωστόσο, βρίσκονταν ακόμα χαμηλά στην κλίμακα της εξέλιξης, απέχοντας κατά πολύ από τους προγόνους μας, των οποίων οι βραχογραφίες απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού. Ζούσαν σε μικρές ομάδες. Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν μόλις τα 18 με 20 χρόνια - ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν 30 με 35 χρονών, δηλαδή υπερήλικος για την εποχή του. Είχαν, πάντως, αρχίσει να κατασκευάζουν εργαλεία που τους επέτρεπαν να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά και να τεμαχίζουν με ευκολία την τροφή τους. Είχαν, επίσης, μόλις ανακαλύψει τη φωτιά - μέσα στο σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκαν τα ίχνη της αρχαιότερης ίσως φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι. Και ήταν κρεατοφάγοι, αφού το κυνήγι στη Χαλκιδική εκείνη την περίοδο ήταν άφθονο, αν κρίνουμε από τα απολιθώματα των ζώων που βρέθηκαν στα 28 γεωλογικά στρώματα του σπηλαίου, όπως λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσονες, διάφορα είδη ελαφιών και ιπποειδών, 25 είδη πουλιών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη νυχτερίδων.

Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου, ο οποίος έγινε μάρτυρας της σταδιακής αύξησης της μάζας του εγκεφάλου του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει την εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια μετεξέλιξή του από χορτοφάγο-τροφοσυλλέκτη σε κρεατοφάγο κυνηγό.


2 σχόλια:

 1. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗ.ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΣ ΑΡΚΕΣΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΠΡΙΝ 50000 Π.Χ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ.ΑΥΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΓΕΝΝΕΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ SAIKS "OI 7 KOΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ" ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ mtDNA ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΛΗΘΙΣΜΩΝ ΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ 5000 ΑΤΟΜΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ. ΤΟ ΜΙΧΟΝΔΡΙΑΚΟ DNA ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ενώ ξεκίνησε παγκόσμιο ντόμινο ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΩΝ τυράννων, με ΜΑΝΙΑ καταστροφής οι παράσιτοι εγωμανείς, για να μην τους αφοπλίσουμε, λυσσάνε εναντίον κάθε μαρτυρίας και ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ, από τους ΑΛΤΡΟΥΪΣΤΕΣ Αρχανθρώπους ως τις μέρες μας, τώρα που η αλληλεγγύη είναι απολύτως απαραίτητη για να επιβιώσουμε στις εξαιρετικές αντιξοότητες:
  Τα σπήλαια Αλιστράτης και Διρού έχουν υποστεί ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ (μεταξύ πολλών άλλων, στο πρώτο έφτιαξαν ΑΧΡΗΣΤΟ ασανσέρ που έφερε μίζες, στο δεύτερο έφτιαξαν δεύτερη είσοδο που με τα ρεύματα αέρος στεγνώνει την ατμόσφαιρα και κυριολεκτικά το κονιορτοποιεί...) από άπληστους δημάρχους με ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ στήριξη από τον Ευ. Βενιζέλο και τις κυβερνήσεις που συμμετέχει.
  Ο συνιδρυτής τής Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης και πολλαπλά τιμημένος από μεγάλους διεθνείς επιστημονικούς φορείς δρ Άρης Πουλιανός, σύμφωνα και με κρατική ΕΠΑΙΝΕΤΙΚΗ έκθεση, ξόδεψε, με ελάχιστη συμβολή από το κράτος, την πατρική του περιουσία για να κατασκευάσει προς όφελος της χώρας και της ανθρωπότητας το Ανθρωπολογικό Μουσείο και τα μοναδικά έργα διαρρύθμισης στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.
  Καθοδηγούμενοι, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ με ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ δικαστικές αποφάσεις συκοφάντες γενίτσαροι ανυπομονούν να καταλάβουν ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ το Σπήλαιο Πετραλώνων, και το ΣτΕ,το οποίο ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ το ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ έργο τής Ανθρωπολογικής, για πρώτη φορά σιγοντάρει ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ διάταξη για την εθνική καταστροφή, αντί να ελέγξει τους πλιατσικολόγους:
  Καταγγελία του δρα Άρη Ν. Πουλιανού στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» 28-9-1994, παρουσία της Μάρως Κοντού, σχετικά με τα ευρήματα του σπηλαίου Πετραλώνων που «δωρίστηκαν» σε Γερμανούς από καθηγητές του ΑΠΘ με την πλήρη μέχρι σήμερα συγκάλυψη των «αρμοδίων» του ΥΠΠΟΤ.
  http://www.youtube.com/watch?v=m-Fe9Prhfgk

  ΑπάντησηΔιαγραφή